Zdrowa dieta na przednówku

150x110

Podpowiadamy, jak z pomocą tradycyjnych polskich warzyw dostępnych w okresie zimowo-wiosennym wzmocnić organizm i dostarczyć mu niezbędnych witamin i energii, jeszcze zanim wiosna na dobre się rozgości, a przy okazji zrzucić również zbędne kilogramy.

W okresie przednówka, kiedy zima powoli przemija, ale wiosny jeszcze nie odczuwamy, naszemu organizmowi zaczyna brakować świeżych warzyw i pozyskiwanych z nich witamin oraz składników mineralnych. Czujemy się zmęczeni, osłabieni, a nasz układ odpornościowy coraz gorzej radzi sobie z odpieraniem ataków wirusów i bakterii. Ponadto chcielibyśmy zrzucić zmagazynowaną zimą tkankę tłuszczową.

„Przednówek to trudny okres dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę” – komentuje Agnieszka Horbaczewska, przedstawiciel producenta suplementów Fit & Slim. – „Warto sprawdzić jakich warzyw szukać w sklepach, aby odpowiednio zadbać o dostarczenie właściwych składników i witamin niezbędnych dla naszego organizmu. W Polsce takich warzyw nie brakuje, gdy jednak nie mamy czasu na podróże po sklepach, można wtedy sięgnąć po suplementy oparte naturalnych składnikach, które będą stanowiły uzupełnienie dla diety” - dodaje.

Kapusta

Do jednych z najzdrowszych warzyw w rodzimym ogródku należy kapusta, zarówno świeża, jak i ta kiszona. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Ponadto zapobiega anemii, podnosi odporność organizmu, a dzięki zawartości siarki poprawia kondycję włosów i paznokci. Dodatkowo można ją długo przechowywać. Do rodziny kapustowatych należy także, popularny ostatnio, jarmuż posiadający właściwości przeciwzapalne, zawierający żelazo oraz witaminy K i C.

Kapusta kiszona to z kolei naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. W procesie trawienia powstaje bowiem kwas mlekowy, który tworzy dobre warunki do rozwoju bakteriom jelitowym. Innym produktem tego procesu jest kwas askorbinowy, dzięki któremu kiszona kapusta zawiera jeszcze więcej witaminy C niż surowa.

Rzepa

Warzywem do niedawna niedocenianym przez nas (podobnie jak jarmuż), jest rzepa. W jej bulwach znajdziemy wszystkie niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B i prowitaminę A. Szczególnie zaleca się ją osobom na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika. Ponadto regularne spożywanie rzepy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób spowodowanych stanami zapalnymi w organizmie, m.in. zawałów, czy zapalenia stawów.

Rośliny strączkowe

Bogatym źródłem białka i skrobi są rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego wspomagają produkcję czerwonych krwinek, dlatego często wybierane są przez osoby, które z różnych względów zdecydowały się wyeliminować ze swojej diety mięso.

Błonnik pokarmowy zawarty w tych roślinach pomaga również organizmowi radzić sobie z potrawami z coraz bardziej skażonego cywilizacyjnie środowiska. Izoflawonoidy, genisteina i daidzeina oraz saponiny to elementy, które znajdziemy np. w soi, a które pomagają hamować rozwój komórek nowotworowych.

Buraki

Kolejnym warzywem tak charakterystycznym dla polskiej kuchni jest burak. Zawiera antycyjany, które wzmacniają odporność organizmu na infekcje i zapobiegają nowotworom. Ponadto wspierają układ krwionośny dzięki przeciwutleniaczom, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Buraki pomagają także unormować poziom cholesterolu.

„W trosce o ogólną kondycję organizmu warto zbilansowaną dietę uzupełnić także o ćwiczenia. Regularna aktywność fizyczna pomoże wzmocnić odporność organizmu i przygotować się do wiosny oraz lata” – komentuje Pani Agnieszka Horbaczewska. – „Jeżeli nie mamy czasu, aby zadbać o wszystkie składniki mineralne i witaminy w naszej diecie, lub gdy chcemy, aby efekty wysiłku pojawiły się szybciej, warto wtedy sięgnąć po naturalne suplementy” – kończy.


dostarczył infoWire.pl